KERALA QUIZ-PSC SOLVED QUESTIONS ABOUT KERALA KERALA PSC QUESTIONS AND ANSWERS

16 Jan

KERALA QUIZ-PSC SOLVED QUESTIONS ABOUT KERALA
KERALA PSC QUESTIONS AND ANSWERS
1 The number of west flowing rivers of Kerala?
41

2 “Who is the author of “”Kannuneerthulli”" ?”
Nalappattu Narayana Menon
3 Edakkal Caves are in
Vayanad District
4 The place in Kerala where Naval Academy is being built is
Ezhimala
5 Bakal Fort is in which District ?
Kasargode
6 First computerised Panchayath in Kerala
Vellanad
7 Information Kerala Mission started in
1999
8 Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in
Trissur
9 Smallest Grama Panchayath in Kerala is
Valapattanam
10 Who was the first education minister of Kerala State ?
Joseph Mundassery
11 Whose autobiography is called ”Ormayude Arakal ”?
Cherukad
12 The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in
Kottarakkara
13 Smallest Taluk in Kerala
Kochi
14 The region of Kerala where evergreen forests are seen
Silent Valley
15 Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?
Eranad
16 The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?
Kunthippuzha
17 The maximum number of Wards in a Grama Panchyath
20
18 The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?
Dr.Sooranad Kunjan Pillai
19 Samadhi of Sri. Narayana Guru is at
Sivagiri
20 The Parauram Express runs between
Thiruvananthapuram & Mangalore
21 Who started the State Transport Service in Travancore ?
C.P.Ramaswamy Iyer
22 The district inwhich Central Root Research Institute is situated
Thiruvananthapuram
23 The Director of the film ” Agnisakshi ”
Shyamaprasad
24 Name the Jnanpith award winner in 1995
M.T.Vasudevan Nair
25 Where is Puralimala situated
Thalasserry
26 Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is
Kundara Proclamation
27 “The book “”Swarga Vathil Thurakkunna Samayam”" is written by”
M.T.Vasudevan Nair
28 Head Quarter of Kerala Forest Research Institute
Peechi
29 The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly
M.Vijayakumar
30 First Kerala State Kathakali Award has been given to
Kalamandalam Raman Kutty Nair
31 “Chandanakkuda Maholsavam” is held every year in”
Bimappalli
32 Wellington Island is in which district
Ernakulam
33 Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by
E.M.S
34 “The book “”Sooryakanthi “” is written by”
G.Sankarakurup
35 “Who wrote the malayalam novel “Agnisakshi”
Lalithambika Antharjanam
36 “Who is the director of the film “Chemmeen ”
Ramu Kariyattu
37 The Teak Museum of Kerala is located in
Nilampoor
38 Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?
Alahayude Penmakkal
39 The first short story in Malayalam
Vasana vikrithi
40 Sandal forest in Kerala
Marayoor
41 The first wild life sanctury in Kerala ?
Thekkady
42 “Horthus Malabaricus” a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes ”
Medicinal Plants of Kerala
43 The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called
North East Monsoon
44 Who started the State Transport service in Travanore ?
C.P.RamaSwamy Iyer
45 “Who wrote “”Viswadarshanam”"”
G.Shankara Kurup
46 Forest Industries Travancore is situated in
Aluva

47.Which is the firstMalayalam Novel ?
Kundhalatha by Appu Nedungadi

48.Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?
Mannath Padmanabhan
49.Who is known as “Kerala Valmiki” ?
Vallathol Narayana Menon
50.The First President of “Kerala Sahithya Academy”
Sardar K.M.Panicker
HISTORY QUIZ -PSC-Solved Questions-Questions asked From History in PSC Exams
1 Swadeshi Movement was started in the year?
1905
2 Who was the heroine of Quit India Movement?
Aruna Asaf Ali
3 Gandhiji started his Dhandi march from
Sabarmathi
4 Who is considered as the father of History?
Herodotus
5 Vaso-da-Gama disovered India in the year
1498
6 “The King of England who signed “”Magna Carta”" was”
King John II
7 Who was the first leader of All India Trade Union Congress(AITUC)?

Subhash Chandra Bose
8 “Who was known as “”Man of Destiny”" ?”

Napolean Bonapart
9 Which colour was commonly used in Harappan Pottery?
Red

10 The Indian freedom fighter who was known as ‘Frontier Gandhi’ is

Khan Abdul Gafar Khan
11 Tansen ,a great musician of his times, was in the Court of
Akbar
12 Suez Canal was opened for traffic in the year

1869
13 “”"Ballot is stronger than the Bullet”" Who said this?”
Abraham Lincoln
14 The first Olympic games was held in

776 BC
15 The All India Muslim League was formed in 1906 at
Dhaka
16 Ankar Vat is a temple in
Combodia
17 John. F.Kennedy was killed in the year
1963
18 The Congress party was formally split into extrimists and moderates at the Surat session of
1907
19 Indian National Army fought Second World War against

British
20 Modern Olympic games started in 1896 in

Athens
21 Which of the following dynastics was ruling over north India at the time of Alexander’s invasion ?
Nanda
22 The year in which Second World War started

1939
23 Burma, presently Myanmar was separated from British India in the year
1935
24 Who was the designer of the Statue of Liberty in USA ?

Fredric Auguste
25 First common wealth was held at

Hamilton(Canada)
26 The fifth story of Qutabminar was added by which King
Firos sha Tuglaque
27 French revolution began in the year

1789
28 Sanchi portrays the art and sculpture of the
Budhists
29 The ‘Master of Greek Comedy’ is
Aristophanes
30 The only women ruler of Delhi Sultanate Raziya Sultana was the daughter of
Ilthumish
31 Where is Black Pagoda
Konark
32 “”"Ashta Pradhan”" adorned the court of”
Shivaji
33 Beginning of Saka Era
78 AD
34 Indian Association was founded by

Surendranath Banerjee
35 Holly book of Judans
The Toras
36 The year in which the ship Titanic sank
1912
37 Israel came into existence in the year
1948
38 Who was the founder of city of ‘Amritsar’ ?
Guru Ramdas
39 Founder of Arya Samaj was

Dayananda Saraswathi
40 The word ‘Hindu’as reference to the people of India was first used by
The Arabs
41 The Civilization which developed on the banks of the river Tiber is known as

Roman
42 In which year was Jesus Christ born ?
BC 4
43 From which country did Fascist party originate

Italy
44 The Harappan Civilization was discovered in the year
1921
45 “The “”East India Company was founded in India durinhg the reighn of”

Akbar
46 Russian revolution took place in the year

1917

47.Who is the father of Indian Renaissance ?

Raja Ram MohanRay

48.First Deputy Prime Minister of India ?

Sardar Vallabhai Patel

49.Who was the First Prime Minister of India to face the No-Confidence Motion ?
Jawahar Lal Nehru

50.Who was the last Viceroy of British India ?

Lord Canning
SOLVED QUESTION PAPER OF ASSISTANT GRADE II/CLERK/JR.CLERK/CASHIER/LDC/JR.ASSISTANT EXAM CONDUCTED ON 23/02/08

KERALA PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS AND ANSWERS

SOLVED QUESTION PAPER OF ASSISTANT GRADE II/CLERK/JR.CLERK/CASHIER/LDC/JR.ASSISTANT EXAM CONDUCTED ON 23/02/08

1.Mamankam, the great ancient regional festival was held at?

Answer:Thirunavaaya

2. Kollam Era began

Answer:A.D.825.

3. The longest River in Kerala:

Answer:Periyar

4.Sadhujanaparipalanayogam was started by

Answer:Ayyankaali

5.First Chief Minister of Travancore Popular Ministry?

Answer:Pattom A. Thanu Pillai

6. The temple entry proclamation was issued by?

Answer:Chithira Thirunal Balarama verma

7. Malayali Sabha was organized by

Answer:C.Krishna Pillai

8. Kochi State Prajamandal was formed in

Answer:Correct Answer is 26th Jan 1941 , in the exam, psc given the choice as 16th January 1941

9. A Thermo flask is polished well ?

Answer:To reflect all radiation from outside

10. Coefficient of Temperature depends on

Answer:Difference in Temperature

11. A Device used to detect heat radiaton is known as

Answer:Thermopile

12. Which of the following is a compound? (a)Milk (b)22 carat Gold (c)Steam (d)Diamond.

Answer:Steam
Steam in itself is just a descirption of water which has been heated and has become a gas. As water is a compound (H2O) then yes, steam is a compound

13. Hardest naturally occurring substance?

Answer:Black Diamond

14. A form of carbon used in gas mask?

Answer:Activated Charcoal

15. The gas used in the refrigerator?

Answer::Freon

16. Estimation of Halogen in organic compound is done by

Answer:Carius Method

17. The metal which doesn’t react with dilute Sulphuric Acid ?

Answer: Led

Dilute H2SO4 attacks iron, aluminium, zinc, manganese, magnesium and nickel, but reactions with tin and copper require the acid to be hot and concentrated. Lead and tungsten, however, are resistant to sulfuric acid.

18. In free state , hydrojen is present in

Answer:Natural Gas

19. The disease caused by the deficiency of Vitamin A:

Answer:Xerophthalmia

20. The insect which lays eggs in water is

Answer:Dragonfly
Dragonflies and damselflies will lay eggs in water – they drop down and touch the tail to the water surface for a second, and keep doing it. Sometimes they’ll try this on reflective surfaces like cars, etc.

21. The mosquito that spreads malaria in man is named

Answer:Female Anopheles

22. Which is the function of white blood corpuscles?

Answer:: to produce anti-toxin

23. Which of the following processes liberates energy?

Answer:Respiration.

24. During the solar eclipse, which of the following represents the relative position of the sun, moon an earth correctly?

Answer:The moon in between the sun and the earth

25. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at

Answer:Equator

26. The supersonic aircraft find its most convenient to fly in the

Answer:: Stratosphere

27. Seismograph is used to measure

Answer:Earthquake

28. Which one is known as “Pittsburg of India?”

Answer:Jamshedpur

29The first political leader who got Nobel prize for literature?

Answer:Winston Churchil.

30. The winner of Wimbledon Championship of 2007?

Answer:Veenus Williams

31. Present secretary general of United Nations

Answer:Banki-Moon

32. Jim Corbett National Park is in

Answer:Uttaranjal

33. The country used paper currency first in the world

Answer:China

34. Father of Cell Phone

Answer:Martin Cooper

35. The modern Quantity theory of money was developed by

Answer:Milton Friedman

36. Consumer Protection act was enacted in the year

Answer:1986

37. National Flag of India was designed by:

Answer:Pingali Venkayya

38. Human Rights Day is observed all over the world every year on:

Answer:10th December

39. Gauthama Budha was born at

Answer:Lumbini

40. The Chera King known as “Red Chera”?

Answer:Senkuttuvan

41. Alexander the great defeated

Answer:Porus

42. Indica was written by?

Answer:Megesthenes

43. The Second Buddhist Council was held at

Answer:Vaisali

44.Who is popularly known as the Indian Napoleon ?

Answer:Samudra Gupthan

45. Last King of Kakatiya dynasty ?

Answer:Prataparudra II

46. The second Battle of Tarrain in 1192, Mohammed Gori defeated?

Answer:Prithviraj Chauhan

47. The king on the throne of Vijayanagar at the time of battle of Talikota ?

Answer:Ramaraya

48. Qutub –ud-din Aibek built the Quwaat-ul-Islammosque to commemorate his capture of

Answer:Delhi

49. The wisest fool of medieval India is ?

Answer:Mohammed bin Thuglaq

50. “Tarikh-i-Firoz Shahi” was written by?

Answer:Ziaudin Barani

51. Ibn Batuta, the famous Arab Scholar visited India during the reign of

Answer:Mohaummed Bin Thuglaq

52. Purana Qila in Delhi was built by

Answer:Shersha

53.Ashtrapratan” was the council of Ministers of

Answer:Marathas

54. Zapti is the land revenue system introduced by

Answer:Akbar

55. Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh guru :

Answer:Guru Arjun singh

56. The mughal gardens-Shalimar and Nishad in Srinagar built by ?

Answer:Jahangiir

57. Ustad Isa was the Architect of

Answer:Taj Mahal

58. Harihara and Bukka laid the foundations of

Answer:Vijaya Nagar Empire

59. The author of “Prithvi Raj Raso “ was:

Answer:Chandra Vardai

60.The first Carnatic war came to an end with the

Answer:Treaty of Aix-la-Chapelle

61. Permanent land Revenue Settlement was introduced in Bengal By

Answer:Lord Cornwallis

62. Doctrine of Lapse” was applied by

Answer:Lord Dalhousie
63. Principles of panchasheel were framed in

Answer:Bandung

64. Local Self Government in India, for the first time was introduced by

Answer:Lord Rippon

65. The President of Pakisthan who signed the Thashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was?

Answer:Ayub Khan

66. The war between India and China took place in?

Answer:1962

67. Thashkent Pact was signed between

Answer:Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan

68.Mixed Colony system was introduced by:

Answer:Albuquerque.

As the Portuguese Viceroy in India, Albuquerque encouraged mixed marriages with the intent of procuring fresh recruits, especially in the form of offsprings, to serve the Portuguese project in India and elsewhere.

69.Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan ?

Answer:Sir.R.K.Shanmukham Chetti

70 The Authour of “India Today”

Answer:R.P.Dutt

71.Would you mind ———the door?

Answer:Shutting

72.I wish he——-settle the issue soon

Answer:would

73.The approximate meaning of ‘run on the mill’

Answer:Ordinary

74.Midhun said”Do you enjoy cricket”(Change into Indirect Speech)”

Answer:Midhun asked me if I enjoyed cricket.

75.One must always be careful in ——-dealing with others

Answer:One’s

76.Rahul is very rich.He can buy a car (Combine using ‘enough’)

Answer:Rahul is rich enough to buy a car

77.Meaning of the phrase”Ad hoc”

Answer:formed for some special purpose

78.Everyone looked up to him. (change into Passive voice)

Answer:He was looked up to by everyone.

79.This juice is made —–fresh oranges.

Answer:from

80.Our Chief Minister is a person of long experience in politic. (Use one word for the words in bold)

Answer:Veteran

81. The mis-spelt word among the following:

Synonym, Synagogue, Symposiam, Symptom

Answer:Symposiam

82.When the police interrogated the thief, he made a clean breast of everything (Meaning of the idiom in bold)

Answer:Confessed

83.It is five years——–I retired

Answer:Since

84.The bundle is so heavy that I cannot lift it.(Use ‘too’ instead of ‘So that’)

Answer:The bundle is too heavy for me to lift

85.The word which is nearest in meaning of the word”profound”

Answer:Deep
86. The Government has decided to ——–all unauthorised buildings

Answer:pull down

87.——-you apolgize, he won’t forgive you.

Answer:Unless

88.Themother as well as her three children———-taken to the hospital.

Answer:was

89.The old man was too weak to travel ——himself.

Answer:by

90.Roshan was so absorbed———–his work that he didn’t even raise his head.

Answer:in

91.It———-heavily when I woke up yesterday.

Answer:was raining

92.Mahathma Gandhi appealed to the people to ———the cruelties of British authorities.

Answer:put up with

93.Opposite of the word “Rigid”

Answer:Flexible

94.Few students knew the answer,—–

Answer:did they

95.The word which is nearest in meaning of the word “economical”

Answer:Thrifty

96.If the driver——–the brake, the car would have hit the old man.

Answer:had not appled

97.There weren’t any hotels nearby , ———?

Answer:were there

98.It was with great difficulty he gained entry to the auditorium, but he made a sudden ———

Answer:exit

99.The thieves not only robbed the travellers—–, beat them up.

Answer:but also

100.I——–him the truth, if i were you.

Answer:would tell

No comments yet

Leave a Reply